Relatiegesprekken

Relatiegesprekken

Relatieproblemen kunnen ontstaan in een relatie met een partner of juist door het gemis aan een relatie. Ieder stel ervaart wel eens conflicten of een moeilijke periode. Relatieproblemen hoeven geen probleem te zijn wanneer het tijdelijk van aard is en het weer opgelost kan worden.

Wanneer je echter langdurig conflicten of communicatieproblemen in je relatie ervaart kunnen er ook problemen ontstaan op andere gebieden in je leven. Misschien twijfel je of relatiegesprekken nog wel zin heeft. Het kan zijn dat je partner niet met je mee wilt gaan of dat je op zoek bent naar een psycholoog voor je zelf.

In Psychologenpraktijk Graus kunnen relatiegesprekken een onderdeel zijn van de behandeling. In het relatiegesprek kan jouw partner helpen om bij te dragen aan verandering en oplossing van het psychische probleem. Het kan dan ook om een gezinsgesprek gaan. We kijken samen hoe de omgang met elkaar kan veranderen en verbeteren. Samen wordt naar oplossingen gezocht.

Als relatieproblemen sterk op de voorgrond staan of het hoofdprobleem is van jouw klacht, verwijst Psychologenpraktijk Graus naar een geschikte behandelaar die expert is op het gebied van Relatietherapie.

Voor wie?

Iedereen loopt wel eens vast in de relatie of is zoekende naar de juiste aanpak. Als je er zelf niet meer uitkomt om je relatieproblemen op te lossen, kan relatietherapie helpen.
Relatietherapie is bedoeld voor paren die aan hun relatie willen werken. Jij en je partner willen met elkaar uitzoeken hoe jullie de relatie kunnen verbeteren. Jullie willen je weer meer verbonden voelen met elkaar. Dat betekent dat jullie tijd vrij maken en bereid zijn om naar jullie zelf te kijken om tot verandering te kunnen komen. Je wil leren hoe je meer bewust kan omgaan met negatieve en positieve gevoelens, intimiteit, ruzies en onuitgesproken verwachtingen en teleurstellingen.

Relatietherapie - Praktijk DIkkenberg - BehandelingRelatietherapie kan ook veel betekenen als er sprake is van een breuk in de relatie. Mogelijk zijn de verschillen te groot of is het niet gelukt om jullie relatie te redden. Het kan zijn dat er te veel beschadigd is.

Als jullie er voor gekozen hebben uit elkaar te gaan, kan relatietherapie helpen om dit verlies zo goed mogelijk te verwerken. Een scheiding heeft veel gevolgen en is vaak een pijnlijk proces.

Het uit elkaar gaan van ouders is voor kinderen een heel ingrijpende gebeurtenis. Vaak komt het voor dat ze na de scheiding, één van hun ouders vrijwel nauwelijks nog zien omdat de ouders met elkaar ruzie hebben. Een kind is er juist bij gebaat dat ook na de scheiding het contact met beide ouders in stand blijft en dat de ouders ook samen verantwoordelijkheid blijven nemen voor de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van het kind. Relatietherapie kan helpen om problemen te voorkomen.

Relatietherapie kan ook ingezet worden als een van de partners depressief is of last heeft van andere psychische problemen. Als je last hebt van bijvoorbeeld een stemmingsstoornis of een persoonlijkheidsstoornis heeft dat vaak gevolgen voor je omgeving en daarmee ook je relatie.

Doel relatiegesprekken:

Als het gaat om vragen over je huidige relatie zijn relatiegesprekken gericht op het verkrijgen van inzicht in jullie gedrag en onderliggende emoties. Het doel is om het patroon binnen jullie relatie te ontdekken, te herkennen en te begrijpen. Elkaars behoeften en angsten begrijpen zodat jullie uit het oude patroon kunnen stappen. Samen leer je om beter met elkaar te communiceren. Elkaar leren steunen en begrijpen, gaat helpen om meer verbondenheid te krijgen met je partner.

Relatietherapie - Praktijk DIkkenberg - problemenHet gaat erom dat je jezelf kan terug vinden en dat ieder persoon kans ziet om te groeien naar een beter manier van omgang met elkaar, de problemen opheffen of anders gaan beleven. Het gaat er niet om wie er gelijk heeft. Het doel is een goede manier vinden om elkaar weer te verstaan.

Vervolgens leer je met betere communicatie en verbondenheid, om jullie nieuwe patronen vast te houden. Er ontstaat een relatie die voor jullie beiden goed is.

Besluiten jullie om uit elkaar te gaan kan het doel van de relatiegesprekken gericht zijn om dit zo goed mogelijk te laten verlopen zodat beide partners er vrede mee kunnen hebben. Belangrijk hierbij is dat geleerd wordt om beter met eventuele frustraties of andere negatieve gevoelens om te gaan. Indien er kinderen bij betrokken zijn staat hun belang voorop.

Hoe volg je Relatiegesprekken EFT?

In het geval van partners, vinden de relatiegesprekken plaats in deze praktijk met beide partners. Jullie volgen samen de relatiegesprekken. Technieken uit de Systeemtherapie en Emotion Focused Therapy worden gebruikt. Samen met mij praten we over jullie patronen, behoeften en emoties. Soms worden opdrachten en oefeningen besproken die jullie thuis hebben gedaan. Een bekend boek wordt hierbij vaak gelezen: “Houd me vast”, geschreven door Sue Johnson. Als het alleen om jou gaat, worden jouw vragen op relatiegebied besproken. Ook hier kun je profiteren van technieken uit EFT.

bron: www.eft.nl

Effect van Relatiegesprekken EFT

Relatietherapie - Praktijk DIkkenberg - ParnersUit studies van EFT blijkt dat deze vorm van relatietherapie een sterk positief effect heeft op de verbondenheid in een relatie.

EFT verbetert de intimiteit, vertrouwen en vergeven van kwetsuren in de relatie. EFT werkt even goed of beter dan andere relatie behandelmethodes. Er is veel kennis over hoe partnerrelaties in elkaar zitten.

Het EFT-model komt overeen met deze kennis over partnerrelaties. De resultaten van EFT lijken stabiel te zijn. Eerste studies laten zien dat er na  EFT-therapie heel weinig terugval is. EFT is effectief bij diverse paren, ook als één van beide lijdt onder psychische of lichamelijke klachten (bron: boek Emotionally focused casebook (Furrow, J.L. e.a. 2011)).

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH