Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve therapie wordt succesvol gecombineerd met Gedragstherapie en wordt dan Cognitieve Gedragstherapie genoemd. Deze therapie wordt op allerlei klachten  toegepast. Cognitieve Gedragstherapie behoort tot de meest effectieve psychotherapeutische behandelvorm.

Voor Wie

Cognitieve Gedragstherapie is bedoeld voor mensen met talloze psychische klachten,  zoals:

  • Depressies
  • Allerlei angstklachten
  • Verslavingsproblemen
  • Eetstoornissen
  • Impuls en gedragsproblemen
  • ADHD
  • Psychotische stoornissen
  • Persoonlijkheidsstoornissen.

Doel van Cognitieve Gedragstherapie

Doel van Cognitieve Gedragstherapie -Praktijk Graus

Cognitieve Gedragstherapie is een behandelvorm en is gebaseerd op het idee dat psychische klachten of problemen voortkomen uit de manier waarop mensen informatie selecteren en verwerken. Het doel van de Cognitieve Gedragstherapie is het aanpakken van het gedrag én de negatieve gedachten die de problemen en klachten in stand houden. Het gaat bij Cognitieve Therapie dan om wat wel de ” hot-cognitions” worden genoemd: Opvattingen die sterk verbonden zijn met intense emoties en gedragingen die tot allerlei klachten kunnen leiden. Het doel is om anders te gaan leren denken en anders te gaan doen waardoor je je anders gaat leren voelen. Gedrags- en Cognitieve Therapie kijkt naar gedachten en gedragspatronen die een probleem geworden zijn waardoor mensen vastlopen in hun werk, contacten of in het dagelijks leven.

Wat doe je met Cognitieve Gedrags Therapie?

Met speciale oefeningen zijn deze klachten en problemen op te lossen. Door andere gedachten te leren denken, leer je anders voelen en anders doen. In geleidelijke stapjes leer je hoe je dat bij jezelf kunt aanpakken. In de eerste fase van de behandeling onderzoek je hoe je aankijkt tegen gebeurtenissen en welke gedachten en gedragingen van invloed zijn op jouw stemming. We maken hierbij gebruik van een G-SCHEMA om te ontdekken welke gedachten gezond en realistisch zijn. We staan stil bij eerdere ervaringen en herinneringen. Wat is hiervan de invloed op jouw doen en laten in het hier en nu? Hoe meer G-SCHEMA’s je maakt hoe meer inzicht je krijgt in jouw denken, voelen en doen. Vaak is er een rode draad te ontdekken en leer je steeds beter om jouw denkpatroon te herkennen. Zo ontdekken we ook welke gedachten juist belemmerend werken en niet realistisch zijn: de zogenaamde denkfouten. Iedereen maakt wel eens denkfouten. Het gaat erom in welke mate en in hoeverre deze denkfouten jouw gevoelens en gedrag beïnvloeden.

10 Herkenbare denkfouten

  • Alles of niets denken

    Zaken in zwart-wit denken

  • Zie je wel - Is me

    En je hiermee constant bezig houden

  • Alleen op negatieve details letten

    En je hiermee constant bezig houden

  • Te snel conclusies trekken

    Van te voren invullen, zoals gedachten invullen van anderen en voorspellen wat er gaat gebeuren

  • Zou moeten gedachten

    jezelf en anderen kritiek geven over wat je van jezelf moet, hoge eisen en verwachtingen stellen aan je zelf en aan anderen. en

  • Vergroten en verkleinen

    je fouten vergroten en je goede kanten verkleinen

  • Emotioneel reageren

    je doen en denken baseren op hoe je je voelt

  • Omdraaien

    Als je iets positiefs hebt ervaren omdraaien naar iets negatiefs

  • Etiket

    jezelf en anderen een etiket geven en jezelf gelijk stellen met je tekortkomingen

  • Te persoonlijk maken

    jezelf verwijten maken over wat je niet goed doet zodat het alleen aan jezelf ligt of alleen anderen verwijten zodat het niet aan jou ligt.

In de volgende fase gaan we jouw gevonden denkfouten of niet helpende gedachten proberen om te buigen naar helpende en gezonde gedachten waardoor je je beter gaat voelen. Met behulp van oefeningen zul je gaandeweg ontdekken dat je jouw gedachten hebt leren bijstellen. Stapsgewijs leer je jouw nieuwe gedachten vaker, sneller en meer automatisch toe te passen. Je zult merken dat je je daardoor beter gaat voelen en dat klachten zullen verminderen.

Tegelijkertijd is het heel nuttig om in jouw G-SCHEMA’s je gedrag onder de loep te nemen. In de Gedragstherapie gaan we ervan uit dat veel gedrag aangeleerd gedrag is. We onderzoeken welk gedrag gezond is en welk gedrag juist de klachten in stand houden of verergeren. Je vermijdt bijvoorbeeld een angstige situatie en verzint allerlei excuses. Het gevolg is dat je nog meer gaat opzien tegen dit soort gebeurtenissen. Angsten nemen dan vaak juist toe in plaats van af. Stapsgewijs proberen we jouw gedrag te veranderen in gezond gedrag. Tijdens de sessies bespreken we oefeningen die je gaat uitvoeren in jouw dagelijkse leven. Hoe je dat hebt aangepakt en waar je tegenaan gelopen bent bespreken we in de sessies.

Wat zijn de effecten van cognitieve gedragstherapie

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van Cognitieve Gedragstherapie. Deze vorm van behandeling blijkt een zeer effectieve psychotherapie te zijn. Zo ook op de lange termijn. Volgens de officiële richtlijnen is Cognitieve Gedragstherapie de eerste keus als psychologische behandeling voor angststoornissen, milde depressies, eetstoornissen, alcoholverslaving, impulsproblemen en psychosomatische problemen (vermoeidheid, (hoofd)pijn, en burn-out). Ook in de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek wordt Cognitieve Gedragstherapie toegepast.
Dit wil echter niet zeggen dat iedereen baat heeft bij Cognitieve Gedragstherapie. De effecten zijn per persoon verschillend. Soms kunnen ook andere psychologische behandelingen effectief zijn en helpen voor bepaalde problemen bij bepaalde personen. Het onderzoek naar effectiviteit van psychologische behandelmethoden voor psychische stoornissen wordt nog steeds voortgezet.

bron www.vgct.nl

Duur van de behandelsessie

Een behandelsessie duurt gemiddeld 50 minuten. De totale behandelduur is afhankelijk van de ernst van de problemen en kan per persoon verschillen. Dit wordt samen met jou afgesproken in het Indicatie Protocol en behandelplan.

Als je meer wil weten over behandeling met Cognitieve Gedragstherapie kun je meer informatie vinden op de website www.vgct.nl

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH